Vett och etikett på gymmet

Ett gymbesök ska helst vara både trivsamt och effektivt. Men att träna och svettas ihop med andra kan ibland skapa irritation eller besvärande situationer. Hur ska man bete sig på gymmet? Friskvårdsföretagens träningsexpert Brian van den Brink delar med sig av sina råd och tips för att hålla sig till gymmets oskrivna regler.

Som med alla platser där människor samlas, kan besökare på gym bete sig på ett sätt som inte uppskattas av omgivningen. Det kan vara allt från att glömma att torka av maskiner till att bete sig som om de var ensamma på gymmet.

Tipsen för vett och etikett på gymmet

Byt skor
Hoppa i inomhusskorna för att undvika att dra in grus och annan smuts. Ingen vill väl göra situps på ett grustigt och smutsigt golv.

Säkerhet först
Följ riktlinjerna och säkerhetsinstruktionerna som gymmet förser dig med. Att bete sig nonchalant med säkerheten kan även göra övriga besökare oroliga och det stör deras träning.

Städa upp efter dig
Tvätta av maskinerna och redskapen efter din svettiga succé och plocka undan prylarna. Att lägga handflatan i någon annans svett är inte så mysigt.

Träna effektivt – släpp mobilen
Mobilen är en fantastisk uppfinning, men på gymmets maskiner är det inte rätt plats för ett social medier-maraton. Träna i stället effektivt och ge utrymme åt andra som också vill använda redskapen.

Tänk på hygienen
Se till att du luktar okej och håller dig hygienisk när du är på gymmet. Ingen vill kämpa mot dåliga dofter under träningspasset.

Paxa inte redskap
Det är inte okej att lägga beslag på maskiner och vikter om du planerar att göra dem till ditt nya kontor. Har du en rutin med olika moment, se till att det inte inkräktar på andras övningar. Dela med dig och skapa ett träningsuniversum där alla får plats.

Kommunikation och respekt
Respektera andras träningsbubblor och undvik att störa. Om du behöver dela en maskin med någon gör det då med ett leende och en kort hälsning. Även om du tycker att någon annan besökare gör ett fantastiskt jobb är det sällan uppskattat att bli granskad eller att få kommentarer om det. Gymmet är inte heller platsen att kommentera någons utseende.

Respektera andra när du fotar/filmar
Om du fotar eller filmar på gymmet, tänk på andra och var säker på att ingen hamnar i bild som inte vill det.

Tänk på volymen på ditt gym-snack
Tränar du ihop med en vän eller om du av något skäl behöver prata i telefon – kom ihåg att hålla det sociala snacket på en nivå där ingen behöver känna sig som en ofrivillig publik.