Pressmeddelande från Almega Friskvårdsföretagen

Gymföretagen: Felaktigt utpekande riskerar folkhälsan

Gymbranschen har under lång tid hjälpt människor att hålla sig friska och välmående, såväl fysiskt som psykiskt. Ändå pekar Statsminister Stefan Löfven ut gymmen som exempel på vad man bör undvika. Det är ett orättvist utpekande av en bransch som redan anpassat sin verksamhet för minskad smittspridning, anser branschorganisationen Almega Friskvårdsföretagen. – Vi anser att det är felaktigt att peka ut en bransch som bidrar till människors hälsa och välmående. Våra medlemsföretag har anpassat sina lokaler för att hålla avstånd och minska riskerna för smittspridning. Att Stefan Löfven nu pekar ut gymmen är därför felaktigt. Vi förstår att de föreslagna skärpta restriktionerna i samhället är nödvändiga för att få bukt med det som är viktigast just nu – smittspridningen – men det är viktigt att då också förstå konsekvenserna för folkhälsan på sikt, säger Ola Helt, Generalsekreterare på Almega Friskvårdsföretagen.

– Många gym kommer att få svårt att klara sig. Förutom att det försvinner stor mängd arbetstillfällen kommer det även att påverka den framtida tillgången till friskvård för människor. I ett samhälle med en redan hårt belastad sjukvård behövs gymmen för att inspirera till träning och aktivitet. Det är en förebyggande insats som är svår att ersätta, säger Ola Helt.
– Vår bransch har sedan starten av den här pandemin tagit sitt ansvar för minskad smittspridning och parallellt arbetat med att bromsa en av västvärldens andra pandemier – stillasittandet. För att det arbetet skall kunna fortgå även efter pandemin krävs tydliga besked om vilka ekonomiska stödåtgärder som kommer finnas tillgängliga för vår bransch.