Socialförsäkringsministern träffar aktiva och friska medarbetare

Vid ett seminarium tidigare i höstas deltog Almega Friskvårdsföretagen ihop med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och Josefin Green från hemtjänsten i Halmstad vid ett panelsamtal om fysisk aktivitet och sjukskrivningar. Hela samtalet var mycket givande, men det allra mest intressanta i debatter om folkhälsopolitik är alltid exemplen från verkligheten – hur människor faktiskt påverkats och dragit nytta av fysisk aktivitet. Just därför var Josefin Greens berättelse om deras erfarenheter från hemtjänsten i Halmstad extra spännande.

Hemtjänstenheten där Josefine Green kom att tillträda som chef hade stora problem med höga sjukskrivningstal, men genom medarbetarsamtal och träning på arbetstid har Green lyckats vända trenden. År 2013, när hon påbörjade det förebyggande hälsoarbetet, var det endast 11% av medarbetarna som saknade sjukdagar under ett år. Tre år senare har den siffran stigit till 40% och hemvårdsnämndens ordförande, Ann-Charlott Mankell (M), säger att de nu inför Greens träningsmodell för samtliga hemtjänstgrupper i Halmstad.

Ur ett branschperspektiv är det mycket glädjande att utvecklingen verkar gå åt rätt håll. Friskvårdstimmarna på arbetstid blir fler, friskvårdsbidrag har börjat dyka upp i kollektivavtalen och medvetenheten kring de positiva kroppsliga och mentala effekterna av träning ökar för varje dag som går. I detta fall är det dock särskilt roligt att detta även uppmärksammats från högsta politiska ort. För efter panelsamtalet tidigare i höstas stämde socialförsäkringsminister Strandhäll (S) träff med Josefin Green, och igår blev mötet av.

– Ett strålande exempel på hur man kan få i gång ett förebyggande arbete och fånga upp risken för ohälsa på ett tidigt stadium, säger Annika Strandhäll (S) till Hallandsposten.

Hela artikeln i Hallandsposten.