Malmö stad testar gränsen för kommunal kompetens

Vilka uppgifter omfattas egentligen av kommunal kärnverksamhet? Konkurrensverket och konkurrenslagen har en uppfattning – Malmö stad har en annan. Nu satsar de stora pengar på ett toppmodernt badhus med anslutande gym, Hylliebadet, som kommer att drabba Malmös privata gymmarknad hårt.

”Fritidsförvaltningen menar att utbudet av gym i Malmö redan är så stort att en kommunal drift av gym inte medför konkurrensproblem”. Det säger fritidsförvaltningens driftschef Thomas Sterner om den anläggning som kommunen snart öppnar i den snabbväxande Malmöstadsdelen Hyllie.

Att det strider mot konkurrenslagen när kommunen konkurrerar med privata företag verkar inte spela så stor roll. Att Hylliebadets gym inte skulle snedvrida konkurrensen är dessutom antingen naivitet eller lögn, för Hylliebadet erbjuder nämligen något som skulle få alla privata företag att gå i konkurs.

På Hylliebadet kan man inte välja att bli endast gym- eller badmedlem. Ett medlemskap ger hela paketet:

  • 550 kvadratmeter gym med helt ny utrustning och gruppträningspass som matchar standarden för privata gymföretag
  • Relaxavdelning med varmpool med massagebänk, torrbastu och ångbastu (totalt 4st) och en terrass med tempererad utomhusbassäng
  • En femtiometersbassäng och två undervisningsbassänger, familjedel och två vattenrutschkanor

Så när Malmö stads fritidsförvaltning menar att detta inte kommer att snedvrida konkurrensen kan man tänka sig att priset för detta medlemskap skulle vara så pass högt att gymkunder fortfarande väljer privata företag. Men så är det inte. Ett årskort hos kommunen är cirka 1 000 – 3 000 kronor billigare än hos många av konkurrenterna.

Man kan tänka sig att Hylliebadet ligger på en avlägsen plats, och att de därför inte konkurrerar med privata gymföretag. Inte heller så. I området Hyllie finns det två privata gymföretag på bara fem minuters promenadavstånd. Bor man inte i närheten försäkrar Malmö stad att det är ”superlätt” att åka dit med kollektivtrafik. Både tåget och bussen stannar runt knuten.

Utrustningen på gymmet är den senaste och splitterny, så är det kanske tjänsteutbudet på gymmet som gör att man inte konkurrerar? Nja. I upphandlingen av gymutrustning står det att leverantören minst en gång om året måste utbilda minst tio kommunanställda i teoretiska och praktiska moment. Utbildningen ska även omfatta maskiner och övrig utrustning med instruktioner för användning och anatomisk påverkan på utövaren. Kommunanställda PT helt enkelt.

Det hela börja låta något bisarrt. Men man kan väl förmoda att kommunen inte kommer att konkurrera med privata aktörer genom reklam och marknadsföring? Tvärt om. Det är ju det bästa med att ha gym och bad i ett, att man kan marknadsföra dem ihop! Bad och gym och gym och bad – billigare än hos alla andra. Eller som man säger det på kommunspråk: ”fördelen med att ha gymmet i badets regi är att vi kan marknadsföra gymmet tillsammans med badet i en mer sammanhållen och enhetligt profil”.

Nog om det. I maj månad börjar förhandlingar i marknadsdomstolen som berör ett kommunalt gym i Strömstad. Konkurrensverket yrkar att kommunen ska förbjudas bedriva gymverksamhet, som gruppträning med instruktör och tillgång till styrketräningsmaskiner, konditionsmaskiner samt fria vikter och tillgång till relaxavdelning.

Högintressant mål!